WK-stadions in Brazilie afgedicht met TPO, het product waar MUTEC zich mee onderscheidt in de lage landen

Twaalf voetbalstadions moesten tijdig klaar zijn voor het WK in Brazilië. Om dit doel te bereiken, werd er dag en nacht gewerkt. Vijf van deze gigantische stadions werden afgedicht met een Firestone UltraPly™ TPO membraan.

Firestone UltraPly™ TPO is een thermoplastische dakbaan, waarvan het marktaandeel duidelijk in de lift zit. De UltraPly™ TPO baan heeft immers vele interessante aspecten met betrekking tot duurzaamheid en verwerking. Sinds de uitvoering van de eerste UltraPly™ TPO daken begin jaren ‘90, werden er wereldwijd miljoenen vierkante meters UltraPly TPO daksystemen aangebracht en dit zowel in de koude regio’s van Canada als in de warme en vochtige klimaatzones van Zuid-Oost Azië.

De Braziliaanse stadions kozen voor UltraPly TPO omwille van de snelheid waarmee deze membranen kunnen worden verwerkt en het gemak waarmee ze een antwoord formuleren op het veeleisend design van de daken. Zowel de afmetingen als de soepelheid van de membranen bieden de garantie dat de gebogen dakvormen op een esthetische manier uitgewerkt worden.

UltraPly TPO is opgebouwd uit een flexibel thermoplastisch polyolefin (FPO) dat hoofdzakelijk samengesteld is uit polypropyleen en ethyleen propyleen rubber en voorzien is van een polyester wapening. De baan combineert de voordelen van thermisch lasbare naden met een uitstekende weersbestendigheid , soepelheid en lichtreflectie. De lichte kleur van de toplaag weerkaatst het zonlicht alvorens dit wordt geabsorbeerd en omgezet in warmtestraling en vermindert zodoende aanzienlijk de temperatuur onder het dak tijdens zonnige periodes.

De Firestone UltraPly TPO banen zijn beschikbaar in verschillende diktes (1.1, 1.2, 1.5, en 1.8 mm) en breedtes (1.0, 1.5, 2.0, 2.44, 2.65 en 3.05 m) en kunnen verwerkt worden volgens een mechanisch bevestigde, losliggende of volledig verkleefde bevestigingsmethode. De membranen hebben een uitstekende slijt- en scheurweerstand en bieden ook een uitstekende statische en dynamische ponsweerstand dankzij de interne polyester wapening. De naden van de Firestone UltraPly TPO membranen worden met hete lucht aan elkaar gelast waarbij de bovenste en onderste laag samensmelten en een 100% homogene lasnaad vormen. Deze lasmethode biedt een uiterst sterke, continue en snelle naadverbinding die het hele jaar door kan worden uitgevoerd in uiteenlopende weersomstandigheden.

Dat resulteert natuurlijk in snelle verwerkingsmogelijkheden en een bijzonder hoog rendement. Bovendien zijn er voor alle detailafwerkingen en aansluitingen voorgevormde en thermisch lasbare UltraPly TPO-toebehoren en – afwerkstukken beschikbaar – vaak in ongewapende folie – zodat aansluitingen tegen koepelopstanden, rond doorvoeren en andere dakdetails op een eenvoudige en esthetische manier kunnen worden uitgevoerd. Op die wijze kan het dak professioneel en zonder enig gebruik van lijm, kits of branders uitgevoerd worden.

De UltraPly TPO dakbaan kan ook 100% gerecycleerd worden tijdens productie. Na vermaling kan het gerecycleerde materiaal volledig verwerkt worden in de onderlaag van de nieuwe baan. Daarnaast bevatten UltraPly TPO banen geen halogene brandvertragers, geen chloor, geen zware metalen en ook geen weekmakers. U mag verwachten dat UltraPly TPO een nuttige levensduur heeft van enkele tientallen jaren. Indien er tijdens deze periode een beschadiging optreedt, dan kan een herstelling op een eenvoudige manier uitgevoerd worden, zelfs na een diensttijd van 10 jaar worden uitgevoerd in uiteenlopende weersomstandigheden.