UNILIN insulation en MUTEC slaan de handen in mekaar.

De Unilin-groep blijft verder investeren in haar spaanplaatactiviteiten. Zo nam de afdeling ‘panels’ in Wielsbeke onlangs nog een 22.000m² grote uitbreiding in gebruik. In eerste instantie is dit gebouw bedoeld voor de opslag van de plaatmaterialen uit de eigen productie, maar de bouwheer houdt er ook rekening dat dergelijke duurzame gebouwen op eender welk moment een nieuwe bestemming kunnen krijgen zonder dat dit om ingrijpende wijzigingen vraagt. Met die gedachte in het achterhoofd en om een toekomstzekere dakoplossing te kunnen bieden, zocht UNILIN-division insulation samen met dakdichtingsbedrijf Mutec uit Waregem naar een dakopbouw die in alle omstandigheden optimaal zou kunnen blijven presteren.

De West-Vlaamse onderneming UNILIN is onder meer producent van laminaatvloeren, samengesteld parket, spaanplaten gemelamineerde platen, dakelementen en isolatieplaten. De firma maakt deel uit van het Amerikaanse, beursgenoteerde Mohawk Industries, Inc. en bestaat uit drie grote divisies:

UNILIN, division flooring (laminaat, samengesteld parket en LIVYN)
UNILIN, division panels (MDF, HDF, spaanplaten en gemelamineerde platen)
UNILIN, division insulation (dakelementen en isolatieplaten)

Na de recente overname van de Spanogroup, met de belangrijke spaanplaatactiviteiten in Oostrozebeke, besloot Unilin over te gaan tot de volgende stap in de duurzame verankering van de spaanplaatindustrie in West-Vlaanderen. Maar liefst meer dan 40 miljoen euro wordt er geïnvesteerd in twee van haar drie spaanplaat vestigingen om de kostenpositie te verbeteren. Eén vestiging van de divisie Panels in Wielsbeke wordt afgebouwd om in de twee andere vestigingen (Wielsbeke en Oostrozebeke) de productie significant te verhogen. In totaliteit zal de productiecapaciteit gelijk blijven.

Nieuwe opslaghal

De division panels bouwde in Wielsbeke zo een 22.000 vierkante meter grote uitbreiding voor de opslagruimte, maar UNILIN denkt heel doelbewust en toekomstgericht over haar patrimonium. “Nu is dat een grote opslaghal voor onze platen, maar over enkele jaren kan die ruimte even goed fungeren als productieruimte,” vertelt Stijn Keppens, Key Accountmanager bij UNILIN, division insulation. “Samen met ontwerper Architecten- en Ingenieursbureau D’hondt uit Kortrijk en dakdichtingsbedrijf Mutec uit Waregem hebben we daarom gezocht naar een oplossing die in alle mogelijke invullingen uitstekend presteert en duurzaam is. Concreet werkten we een dakopbouw uit vertrekkende vanaf een dampscherm, een 90 mm dik isolatiepakket uit UTHERM Roof PIR M en als afdichting een mechanisch bevestigd Firestone UltraPly TPO dakmembraan. Om een goede afwatering te verzekeren werd er hier ook gebruik gemaakt van isolatiedriehoeken.”

Dampscherm

“Het dampscherm wordt nogal wel eens vergeten bij de constructie van daken van industriële gebouwen,” vullen Vincent de Meyer en Fréderik Belin, zaakvoerders van Mutec aan. “Bij industriële projecten waar iedere euro per vierkante meter onmiddellijk een aanzienlijk budget vertegenwoordigt, is het echter aangewezen dat de bouwheer ook op langere termijn denkt, zoals UNILIN in dit geval. De functie van het gebouw kan immers in de loop der jaren veranderen. De huidige activiteit mag dan al geen risico op condensatie met zich meebrengen, een toekomstige kan dat wel. En zelfs bij het mechanisch bevestigen van de dakdichting – waarbij het dampscherm hier en daar wordt doorboord – blijft het een verstandige keuze.”

Hoog Comfort

Voor deze uitbreiding van 22.000 m2 besloot de bouwheer een 90 mm dikke laag UTHERM ROOF PIR M isolatie op het dak aan te laten brengen. “Het was wellicht logisch en voorspelbaar dat UNILIN binnen de eigen groep een oplossing zou kiezen als die voor handen was,” zegt Vincent de Meyer. “Maar de isolatieplaten van UNILIN bieden dan ook heel wat interessant aspecten. We gebruiken ze bijvoorbeeld heel graag omdat ze licht en gemakkelijk hanteerbaar zijn. Bovendien absorberen ze bij de stockage op het dak minder vocht.” “Vergeet ook de isolatiewaarde niet,” pikt Stijn Keppens in. “Met een lambda-waarde van 0,027 tot 0,029 W/mK, blijft het de best beschikbare momenteel op de markt. Het huidige isolatiepakket biedt een goed temperatuurcomfort, zelfs wanneer het gebouw ooit benut zou worden voor productiedoeleinden.” De isolatieplaten zijn tweezijdig afgewerkt met een gemineraliseerd glasvlies en de 4 zijden zijn recht voor een gemakkelijke montage. “Gezien de grote oppervlakte, hebben we het dak in verschillende fases gerealiseerd. Dat betekende vooral dat we op het einde van iedere fase de nodige zorg besteedden aan het waterdicht afwerken van de tijdelijke randen en de dakopstanden om te vermijden dat er regenwater binnen indringen,” ,” aldus Fréderik Belin van MUTEC.

TPO-afdichting

De gebruikte Firestone UltraPly TPO dakbedekkingsmembranen zijn opgebouwd uit een flexibel thermoplastisch polyolefin (FPO) dat hoofdzakelijk samengesteld is uit polypropyleen en ethyleen propyleen rubber en voorzien is van een polyester wapening. Dit materiaal combineert de voordelen van thermisch lasbare naden, een uitstekende weerbestendigheid, soepelheid en een lichtgekleurde reflecterende toplaag. De naden van de mechanisch bevestigde folie werden met hete lucht aan elkaar gelast waarbij de bovenste en onderste laag samensmelten en een 100 % homogene lasnaad vormen. Deze lasmethode biedt een uiterst sterke, continue en snelle naadverbinding die het hele jaar door kan worden uitgevoerd in uiteenlopende weersomstandigheden. Dat resulteert natuurlijk in snelle verwerkingsmogelijkheden en een bijzonder hoog rendement. Bovendien zijn er voor alle detailafwerkingen en aansluitingen voorgevormde en thermisch lasbare UltraPly TPO- toebehoren en -afwerkstukken beschikbaar – vaak in ongewapende folie – zodat ze makkelijk en mooi aansluitend kunnen worden aangebracht tegen koepelopstanden, doorvoeren en andere dakdetails, en het dak professioneel kan worden afgewerkt zonder enig gebruik van lijm, kits of branders.