Toekomst zekere dakoplossing voor UNILIN division panels met MUTEC

UNILIN, division panels nam onlangs een 22.000 m² grote uitbreiding in gebruik. In eerste instantie is het gebouw bedoeld voor de opslag van de plaatmaterialen die het fabriceert. Om een toekomst zekere dakoplossing te bieden, zochten UNILIN, division insulation samen met ons naar een dakopbouw die in alle omstandigheden hoog performant is.

Duurzame gebouwen kunnen op eender welk moment een nieuwe bestemming krijgen zonder dat dit om ingrijpende wijzigingen vraagt. UNILIN denkt op een zelfde manier over zijn patrimonium. De division panels bouwde zo een 22.000 m² grote uitbreiding voor de opslagruimte. “Maar over enkele jaren kan die ruimte even goed fungeren als productieruimte,” vertelt Stijn Keppens, Key Accountmanager bij UNILIN, division insulation. “Samen met ontwerper Architecten- en Ingenieursbureau D’hondt (Kortrijk) en dakdichtingsbedrijf Mutec hebben we daarom gezocht naar een oplossing die in alle mogelijke invullingen uitstekend presteert en duurzaam is. Concreet werkten we een dakopbouw uit vertrekkende vanaf een damprem, een 90 mm dik isolatiepakket uit UNILIN Roof Pir M en een mechanisch bevestigde dakbaan in TPO. Opvallend is het gebruik isolatiedriehoeken om een goede afwatering te verzekeren.”

Damprem

“De damprem is een vaak vergeten aspect in daken van industriële gebouwen,” vullen Vincent de Meyer en Fréderik Belin, van Mutec aan. “Bij industriële projecten waar iedere euro per m² onmiddellijk een aanzienlijk budget vertegenwoordigt, is het aangewezen dat de bouwheer op langere termijn denkt, net zoals UNILIN. De functie van het gebouw kan immers in de loop der jaren veranderen. De huidige activiteit mag dan al geen risico op condensatie met zich meebrengen, een toekomstige kan dat wel. En zelfs bij het mechanisch bevestigen van de dakdichting – waarbij de damprem wordt doorboord – blijft het een verstandige keuze.”

Hoog comfort

Voor UNILIN, division panels kwam er een 90mm dikke UNILIN ROOF Pir M isolatieplaat op het dak. “Logisch dat je binnen de eigen groep een oplossing kiest als die voor handen is,” aldus Vincent de Meyer en Fréderik Belin. “Maar de isolatieplaten van UNILIN bieden ook voordelen, hoor. We gebruiken ze heel graag omdat ze licht en gemakkelijk hanteerbaar zijn. Bovendien absorberen ze bij de stockage op het dak minder vocht.” “Vergeet ook de isolatiewaarde niet,” pikt Stijn Keppens in. “Met een lambdawaarde van 0,027 tot 0,029 W/mK, blijft het de best beschikbare op de markt. Het huidige isolatiepakket biedt een goed temperatuurcomfort, zelfs wanneer het gebouw ooit benut wordt voor productie.”

De isolatieplaten zijn tweezijdig afgewerkt met een gemineraliseerd glasvlies en de 4 zijden zijn recht voor een gemakkelijke montage. “Gezien de oppervlakte, hebben we het dak in verschillende fases gerealiseerd. Dat betekende vooral dat we op het einde van iedere fase de nodige zorg besteedden aan het waterdicht afwerken van de tijdelijke randen en de dakopstanden om te vermijden dat er regenwater kan indringen,” aldus Vincent de Meyer.